Stg. Molen Beegden

De Sint Lindertmolen wordt na 1790 als standaard-windmolen gebouwd op de Tump nabij Panheel. In 1856 is hij naar de rand van de Beegderheide verplaatst. In 1928 worden de vier 'voeten' voorzien van rondgaande muren, met een dak van asfaltpapier. In 1969 vindt renovatie plaats, dan wordt de 1ste stalen Derckx-roede geplaatst en kan weer gemalen worden. In 1991 sterft de laatste molenaar, Sjeng Niessen. De standaard is dermate aangevreten dat de gemeente Heel in 1997 de molen koopt en volledig laat renoveren. In 2000 wordt weer gemalen en in 2002 wordt de herbouwde molenschuur geopend als ontvangstruimte.

Technische gegevens: rijksmonument 30666, type: gesloten standaardmolen voor het malen van granen, inrichting: twee koppels maalstenen, vlucht: oud-Hollands omvang 25.20 m., roeden: Derckx staal nr. 1 en nr. 900, staart: eveneens Derckx staal, bijzonder: wachthuisje op balkon.

Eigenaar is de gemeente Maasgouw. Het beheer is sinds 2000 in handen van de Stichting Molen Beegden. De molen draait recreatief iedere woensdag- en zaterdagmiddag. Drie mulders, lid van het Nederlans Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Limburg, ontvangen graag; de koffie staat meestal klaar. Voor groepen - op afspraak - zijn aparte educatieve programma's beschikbaar. Wel vooraf afspreken!