Nieuws

Sacramentsprocessie

30-06-2016 | Processiecomité / Sacraments processie

sacramentsprocessie 2016
 
De processies waren eeuwenlang hoogtepunten in de geestelijke manifestaties van een gemeenschap. Het hele dorp was erbij betrokken. Men kon ze onderscheiden in boetetochten en feestelijke rondgangen met muziek en zang.
 
In het voorjaar werden de boeteprocessies gehouden, de eerste op 25 april en vervolgens op de drie dagen voorafgaand aan Hemelvaartsdag. Ze werden gehouden om de zegen van God te verkrijgen over de veldgewassen. Omdat deze processies steeds op werkdagen werden gehouden en om tevens de mensen ruim de gelegenheid te geven mee te trekken, trok men vroeg in de morgen en liet men zich door geen weer afschrikken.
Bij feestelijke gelegenheden zoals kindsheiddag of bij priesterfeesten trok men in stoet door het dorp.
 
Hoogtepunt in deze vorm van geestelijk leven was echter de Sacramentsprocessie.
Deze werd gehouden met alle praal die de parochie maar kon opbrengen. Men trok door de met vlaggen en wegdecoraties versierde kern van het dorp en bij de bestaande kapellen en geïmproviseerde rustaltaren werd stilgehouden. Telkens werd na de gebruikelijke gezangen, de zegen met het Allerheiligste gegeven.
 
Helaas raakte deze prachtige vorm van devotie en uiting van onderlinge saamhorigheid in de vergetelheid. Een stuk geschakeerd Rooms leven uit een overwegend katholieke gemeenschap verdween.
In navolging van 2009 het jaar van de tradities en het succes van de daarop volgende jaren  zal,  indien de weergoden ons gunstig gezind zijn , in 2016 de processie wederom op zondag 10 juli  door de kern van Beegden trekken en wel aansluitend aan de plechtige Eucharistieviering van 10.00 uur, opgeluisterd door mannenkoor De Zank en harmonie Crescendo. Als wel zeer passend thema is gekozen voor: BARMHARTIGHEID.
 
 
De tocht start bij de kerk aan de Kerkstraat  gaat vervolgens via Dorpstraat, Eindstraat, Martinusstraat, Duinenberg, Veldstraat, Leukenstraat, Heerstraat Noord, Kruisstraat, Dorpstraat, Kerkstraat terug naar de kerk via de hoofdingang. Onderweg worden de St. Annakapel en de kapel van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand aangedaan.
 
Wil deze hernieuwde uiting van devotie en onderlinge saamhorigheid, kenmerkend voor de gemeenschap Beegden, die sfeer uitademen die ze verdient en wil deze rijke traditie die zo eigen aan Limburg is in stand gehouden worden,  dan hebben wij Uw steun en actieve betrokkenheid  hard nodig.
Wij zouden het zeer op prijs stellen dat zoveel mogelijk mensen aan de processie deelnemen en dat de route er feestelijk mag uitzien.
Vlaggen en het versieren van de voordeur c.q. ramen met een bloemetje tussen enkele brandende kaarsen geeft ongetwijfeld het geheel nog meer cachet.
 
Wij willen de aanwonenden vriendelijk doch beleefd verzoeken de route tussen 10.00 uur en 12.00 uur autovrij te houden opdat de stoet onbelemmerd en waardig haar weg kan vervolgen.
 
Het processiecomité dankt u oprecht voor Uw medewerking.


Terug naar nieuwsoverzicht